Apreciez efortul autorităţilor de a clarifica situaţia privind achiziţia energiei electrice. În acest sens îmi exprim interesul de a clarifica subiectul în totalitate şi adresez următoarele întrebări:

  1. Când va publica ANRE pe pagina oficială statistica pentru anul curent privind monitorizarea pieţei de energie electrică şi gaze naturale, precum şi contractele de achiziţie a energiei şi gazelor? Acest lucru este necesar pentru a nu lăsa loc de interpretări. Menţionez că în România se efectuează o raportare periodică a tranzacţiilor şi contractelor comerciale pe website-ul Opcom (link – aici).
  2. RED-urile moldoveneşti procură energia direct de la “Energokapital” sau prin intermediul “Energocom”? Care este adaosul comercial al “Energocom”-ului pentru 1 kWh?
  3. Din rapoartele oficiale ale centralei Cuciurgan (link – aici) cunoaştem că gazul constituie 99,87% din materia primă utilizată la producerea energiei electrice. După cum a menţionat Premierul în cadrul unei emisiuni, compania “Energokapital” livrează gaz centralei electrice şi achită doar costurile de procesare a gazului în energie. Cunoaştem de asemenea că Transnistria nu achită gazul consumat. De la cine primeşte gazul compania “Energokapital” şi cum are loc achitarea? Este sau nu trecut acest gaz la datoria SA “Moldovagaz” faţă de “Gazprom”? Menţionez că datoria Moldovagaz faţă de Gazprom la situaţia din 30.06.2015 constituia peste 5,1 miliarde dolari SUA, inclusiv partea transnistreană (link – raportul Gazprom, pag. 36).
  4. Dacă “Energokapital” nu achită gazul livrat centralei Cuciurgan, e posibil ca gazul să fie inclus şi la datoria Moldovagaz faţă de Gazprom, dar şi în preţul de livrare a energiei electrice către Moldova? Cine sunt beneficiarii finali – persoane fizice ai companiei “Energokapital” începând de la momentul fondării?

Situaţia privind achiziţia energiei rămâne incertă atâta timp, cât nu au fost prezentate actele corespunzătoare.

Advertisements